5 Eylül 2016 Pazartesi

Karışık Meyveli Tart...

Önce görüntüsü ile herkesi mest eden ,yedikten sonra kıyır kıyır hamuru ve müthiş kreması ile tam not alan,meyveleri ile de tazecik hissi uyandıran bu meyveli tartı yapmak uzun süredir aklımdaydı.Bilseydim sonucun böyle müthiş olacağını hiç beklemezdim açıkçası.
Bu harika meyveli tartın tarifini sevgili Damla'dan almış ve beni yine hayal kırıklığına uğratmayacağımı inanmıştım.Tabi ki yanılmadım ...zaten talimatlara ve ölçülere birebir uyduğunuz takdirde Damla'nın tariflerinin  insanı mutsuz etmesi imkansız bir kere.Emin olamadığınız tek bir şey kalıyor geriye ,onun da hakkını tadınca veriyorsunuz bence.Küçük büyük herkes lezzetinde hem fikir oluyor yiyince ve galiba en güzel hediye ikram ettiğin kişilerin yüzlerindeki mutluluğu görmekte.
Siz de yapmak isterseniz tarifi şu şekilde.

Tart Hamuru İçin Malzemeler

115 gram (1/2 su bardağı) soğuk ve küp doğranmış tereyağı
175 gr (1+ 1/4 su bardağı) un
1+1/2 yemek kaşığı şeker
1 yumurta sarısı
30 gram (1/8 su bardağı ) çok soğuk su

Yapılışı
Bir çırpma kabına un ve şekeri koyun.Tereyağını da ekleyip kum kıvamına gelinceye kadar karıştırın.Yumurta sarısı ve suyu da ekleyip hamur toparlanır toparlanmaz strech filme sararak buzdolabına koyun.Yaklaşık 2 saat soğumaya bırakın.

Fırınınızı 190 derecede ısıtmaya başlayın.
 Orta boy bir tart kalıbını (yaklaşık 22 cm'lik) hazır edin.
 Hamurunuzu un serpilmiş tezgahta merdane ile hızlı bir şekilde açın. Hamurunuzun üzerine ve altına sık sık un serpin yapışmasın. Tart kalıbından daha büyük şekilde açtığınız hamurunuzu merdanenize dolayarak tart kalıbının içine yerleştirin.
 Kalıbın dışından sarkan hamur fazlalığını atmak için kalıbın üzerinden merdane ile geçin, fazlalıklar böylece düzgün bir şekilde kesilmiş olur.

 Hamurunuzun içine alüminyum folyo serin ve içine kuru bakliyat (örn: nohut) koyun ve taşan folyoyu içeri doğru katladıktan sonra fırında hamurun kenarları kızarıncaya kadar pişirin. (Yaklaşık 20-25 dakika) Bu işlem sayesinde hamurunuz pişerken üzerindeki ağırlık sayesinde kabarmayacaktır. Fırından çıkartıp içinden alüminyum folyoyla nohutları çıkardıktan sonra bu defa tabanının kızarması için tekrar fırına verin.
 Tabanı da güzelce kızardıktan sonra fırından çıkartıp soğumaya bırakın.


Pastacı Kreması için Malzemeler

480 ml (2 su bardağı) süt
2 adet yumurta sarısı
80 gr (1/3 su bardağı + 1 yemek kaşığı) toz şeker
30 gr (1/4 su bardağı) un
30 gr (1/4 su bardağı) mısır nişastası
2 tatlı kaşığı vanilya özütü
Bir çimdik tuz
75 gr (1/3 su bardağı) tereyağ

Yapılışı
 Orta boy bir tencereye sütü koyun ve orta ateşte ısınmaya bırakın.
 O sırada orta boy bir kaba yumurta sarıları ve şekeri koyun ve hiç beklemeden çırpma teli ile rengi açılana kadar çırpın. İçine nişasta ve unu eleyerek ekleyin. Çırpma teli ile karıştırdıktan sonra tuz ve vanilyayı da ekleyin. 
 Isınan sütten bir kepçe bu karışıma koyun ve çırpma teli ile karıştırın. İki kepçe daha koyun ve karıştırın. Tenceredeki sütün içine tüm yumurtalı karışımı bir yandan çırparak yavaş yavaş ekleyin.
 Yine orta ateşte karışım katılaşıp kıvam alana kadar sürekli çırpın ve kaynamaya başlayınca ateşten alıp tere yağını katı şekilde ekleyin. Çırpma teli ile karıştırdıkça tereyağ eriyecek ve krema harika bir kıvam alacak.
Kremayı bir borcama dökün ve üzerine temas edecek şekilde streç filmle kapatın.Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabına koyun. Kullanmadan önce biraz mikserle çırparsanız kıvamını pürüzsüzleştirmiş olursunuz.
Tart hamurunuzu kalıbından çıkartıp servis tabağınıza alın. İçine soğuyan kremanızı (çırptıktan sonra) ekleyin, üzerini düzleyin ve dilediğiniz meyveleri dizerek servis edin.
Ve son madde: ikram edip sevdiklerinizin yüzündeki mutluluğu seyredin.

Afiyet olsun ve mutlu haftalar herkese...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder